Het principe van de schenkkring is eenvoudig: het samen met anderen afdekken van een risico. Zo zorgden boeren voor elkaar om het risico van brandgevaar te delen. Zo is ook de verzekeringsgedachte ooit ontstaan. Maar verzekeren is duur en ondoorzichtig geworden en biedt geen zekerheid van betalen als het nodig is.

Innovatie van de schenkkring

De broodfondsen waren de eersten die een systeem hadden om schenkkringen te organiseren. In de afgelopen 10 jaar hebben diverse organisaties nieuwe vormen van schenkkringen geïntroduceerd. Iedere organisatie die een schenkkring aanbiedt heeft zo zijn eigen wijze waarop met sparen, buffers, bankrekeningen etc. wordt om gegaan. Vaak betekent dit voor het beheer dat er bij de administratie veel handmatig werk wordt gedaan. Door deze gebrekkige financiële constructies ontstaan fouten en een gebrek aan transparantie voor deelnemers. Deelnemers aan een schenkkring worden verplicht een aparte bankrekening te openen en de boekhouder van de organisatie volledig te machtigen op die bankrekening. De deelnemer heeft geen inzicht in het verband tussen schenking en betaling; hij ziet alleen de opname.

Het doel van SmartSharing is het mogelijk maken voor organisaties om op een simpele, transparante en veilige manier een eigen schenkkring te organiseren. Wij hebben niet voor een bepaald productformule gekozen waarin de schenkkring zich moet schikken, maar we hebben een universeel software platform ontwikkeld dat elke soort schenkkring  kan ondersteunen. Samen met de organisatie die een schenkkring wil aanbieden ontwerpen wij een schenkkring op maat.